сите категории

Сервис

Дома>Сервис>Технички статии

Постапка за испитување на притисок на топчести вентили и монтирани на топчести вентили

Време: 2020-09-30 Посети: 82

图片 1

1. Тестот на јачината на пневматскиот топчест вентил треба да се тестира со топката полуотворена.

1.1 Тест за затегнатост на топчести вентили Титан: вентилот е во полуотворена состојба, тестот е воведен на едниот крај, а другиот крај е затворен; топката се ротира неколку пати, а затворениот крај се отвора за проверка кога вентилот е во затворена состојба и се проверува перформансот на запечатување на пакувањето и заптивката. Не смее да има истекување. Тестот беше воведен од другиот крај и горенаведениот тест беше повторен.

1.2 Тест за затегнатост на топчести вентили со монтиран Titan Trunnion: Пред тестот, завртете ја топката без оптоварување неколку пати, фиксниот топчест вентил е затворен, а тест медиумот се воведува од едниот крај до наведената вредност; проверете ја работата на запечатувањето на влезот со манометар. Точноста на манометарот е 0.5 до 1, а опсегот е 1.6 пати поголем од тестот. Во одреденото време, ако нема депресуризација, таа е квалификувана; тогаш тестот е воведен од другиот крај и горенаведениот тест се повторува. Потоа, вентилот е во полуотворена состојба, краевите се затворени, внатрешната празнина се полни со медиум, а амбалажата и заптивката се испитуваат под притисок на испитување и не смее да има истекување.

2. Постапка за тест за вентил со топчест прирабник

2.1 Хидро-статички тест на школка
Со делумно отворен вентил, наполнете го телото на вентилот со вода и ставете тест притисок прикажан на

Табела 1. Проверете дали вентилот завршува затворен, а потоа проверете ги сите спојувања на телото и површината на телото за да се обезбеди нула истекување и сите делови да немаат истекување.

Времетраењето на тестот треба да биде според Табела 2.

Табела 1 Тест за школка на ASME B16.34 [единица MPa]

Материјал на тест за школка150LB300LB600LB
WCB / A1052.947.6715.32
CF8 / F3042.857.4414.9


Табела 2 Времетраење на тестот за тест на школка и тест за затворање [единица мин]

Големина (NPS)Тест за хидростатичка школкаТест за затворање на вентилот со висок притисок (хидростатик)Тест за затворање на вентилот со низок притисок (гас)
1 / 2-4222
6-10555
12-181555

2.2 Тест за седишта со вентил со висок притисок (хидростатик)
Со целосно затворен вентил, тестирајте ги двете насоки. Една насока секој пат при притисок во Табела

2.2 Тест за седишта со вентил со висок притисок (хидростатик)
Со целосно затворен вентил, тестирајте ги двете насоки. Една насока секојпат при притисок во табела 3. Осигурете се дека има нула истекување на целата површина.
Времетраењето на тестот е како што е прикажано во табела 3
За вентили од не'рѓосувачки челик од не'рѓосувачки челик и дуплекс, содржината на хлорид во испитната вода не треба да надминува 30 ppm по маса.

Табела 3 Притисок за вентил (ASME B16.34) [единица MPa]

Големина (НПС) Притисок150LB300LB600LB
1 / 2-242.165.6311.24

2.3 Тест за седишта на вентил со мал притисок (гас)
Со целосно затворен вентил, тестирајте ги двете насоки. Секој пат една насока при притисок од 0.6MPag. Проверете дали има нула истекување на целата површина на заптивката.
Времетраењето на тестот е како што е прикажано во Табела 2

2.4 Критериуми за прифаќање на тест за затворање (ISO5208)

СедиштеМеко седиштеМетал седи
Стапка на истекување0 Истекување (А)> = 01мм3 / SxDN (Г)

2.5 По тест за притисок
Пробната вода треба целосно да се евакуира од отворот на вентилот.
Вентили од јаглероден челик, внатрешноста на вентилот треба да се испрска или премачка со масло за спречување на 'рѓа, за да се спречи' рѓа и корозија за време на транзитот и складирањето.