сите категории

за нас

Дома>за нас>Контрола на квалитет

Контрола на квалитет

Време: 2020-10-10 Посети: 45

Ултразвучно тестирање е неуништлив метод за тестирање заснован на ширење на ултразвучни бранови во предметот или тестираниот материјал. Во најчестите апликации на UT, многу кратки ултразвучни пулсни бранови со централни фреквенции се пренесуваат во материјали за откривање на внатрешни недостатоци или за карактеризирање на материјали. Чест пример е ултразвучно мерење на дебелината, кое ја тестира дебелината на тест-објектот, на пример, за следење на корозијата на цевководот

Ултразвучно тестирање често се изведува на челик и други метали и легури, иако може да се користи и на бетон, дрво и композити. Се користи во многу индустрии, вклучувајќи челична и алуминиумска конструкција, металургија, производство, воздушна и автомобилска индустрија.